3 Adımda Mutlu Yaşamın Sırları

biel-morro-128512

Yaşamak bize verilen en büyük hediye… Çoğu zaman bunun farkında olmadan günlük koşturmacanın içinde kaybolarak yaşayıp gidiyoruz ve an geliyor “ben ne yapıyorum?” sorusuyla, cevapsız bir şekilde baş başa kalıyoruz. Cevap bulamadıkça iç sıkıntısı sarıyor bizi. Bu böyle olmak zorunda değil, hayatımız küçük adımlarla daha güzel bir hale gelebilir. Bunun için herkesin kendince bir formülü vardır tabi, benim “iyi olma halim” ise bahsedeceğim üç maddeden geçiyor.

  1. Bedenime dikkat ederim

Bedenimiz bize emanet ve ona iyi bakarsak uzun yıllar birlikte sorunsuz yaşayabiliriz. Peki, ona iyi bakmak ne demek?

  • Temiz beslenmek; bedenimize giren her yiyeceğe dikkat etmek demek. İşlenmiş, şekerli, tuzlu, aşırı baharatlı, yağlı yiyeceklerden uzak durmak, yerine çiğ, katkısız, doğal ürünleri tercih etmek demek. Yiyecekler sadece bedenimize etki etmez, aynı zamanda duygusal durumumuza da etki eder, duygusal olarak “iyi olma” halinde olmak için ne yediğimize ve tabi ki ne kadar yediğimize dikkat etmek ve her zaman satvik gıdaları tercih etmek gerekiyor.
  • Bedeni temiz tutmak; sadece banyo yapmak değildir, kullandığımız tüm ürünlerin sağlığımızı olumsuz etkileyecek özellikte olmaması demektir. Duş jellerinden, diş macununa kadar her türlü kozmetik malzemenin saf halini bulmak gerekiyor. Bu aşama çok zor biliyorum  . Henüz yapmış değilim, fakat bu konuda farkındalık geliştirmek bile iyi bir başlangıçtır.
  • İyi uyumak; bedeninizi en iyi siz tanırsınız ve dinlendiğiniz uyku saatini en iyi siz bilirsiniz. Günlük şu kadar uyumak en iyisidir demek doğru gelmiyor bana. Burada anlatmak istediğim, dinlenmiş uyanmak için gerekli olan şey bir uyku rutini oluşturmak. Belli bir saatte yatağa girmek ve aynı saatte uyanmak, uyumadan önce oluşturacağınız mini yoga pratiği veya nefes egzersizleri ile birazcık rahatlamak, uykudan birkaç saat önce yemeyi bırakmak… Bunları yaptığımda ben dinlenmiş uyanıyorum.
  • Hareket etmek… Bu en önemli alışkanlık bence. Koşmak, yürümek ve yoga yapmak benim en keyif aldıklarım… Herkes kendisine hareket yaratacağı, keyif aldığı bir şeyler bulmalı. Hareket insanı capcanlı, enerji dolu ve mutlu yapar.
  1. Duygusal açıdan arınmaya önem veririm

Beden sağlığı ve duygusal açıdan sağlıklı olmak çok iç içe olan şeylerdir ama birini önceliklendirmek gerekirse, duygusal açıdan “iyi olmak” bedensel sağlıktan daha önemli olabilir. Duygusal olarak iyiysek bedende buna uyum sağlar ve iyileşir. Kötü hisler varsa içimizde, beden bir zaman sonra hastalıkları çağırır. Bastırılmış düşünceler, kötü niyetler, sevgisizlik, kıskançlık, ego gibi duygu durumlarının frekansları çok düşüktür ve kişiyi dibe çeker. Bu duygular olumsuz bir insan yaratır ve bu insan, pozitif duygular besleyen insanlara göre çok geriden gelir.

Herkese ve her şeye karşı olumlu hisler içinde olan, yürekten bu duygu durumunu yaşayan kişiler için sezgi yolu açılır. Diğer insanlara göre, çok daha fazla yardım/rehberlik alırlar. Yatağa öfkeyle girmeyerek, içinde çözümlenmemiş şeyler bırakmayarak, insanları ya da olayları direkt sorumlu görmeyerek ve yaşanılan her şeyin gelişimimiz için bir mesaj içerdiğine inanarak her zaman ders almayı seçmek bu yoldaki ilk adımlardır.

  1. Sevdiğim işi yapıyorum

Yaşam üretince keyifli hale gelir. İnsanın içindeki en temel dürtülerden biri; bir faydanın parçası olabilme isteğidir. İnsan üretince mutlu olur. Özünde üretim olan, yaratım olan her iş güzeldir. Bu nedenle mutlu olduğunuz işi yapın veya yaptığınız işi keyifli hale getirin. Her ne yapıyorsanız hakkını vererek yaptığınızda o iş sizi zaten mutlu edecektir.

Hayat çok kısa ve her nefes aldığımız gün için şükretmek gerekiyor. Yaşadığımız hayat bizim enerjimize, isteklerimize, duygularımıza ve hayallerimize göre şekilleniyor. Şu anki durumunuz dünkü isteklerinizin sonucu; yarın nasıl bir hayatınızın olacağı da bugün ki size bağlı. Her zaman mutlu olmayı seçin. Her ne yaşıyorsanız sizin gelişiminiz için. Korkuları bırakın, yaşama güvenin ve bu huzurun keyfini çıkarın.