Yoga Nedir?

Photo by Jared Rice on Unsplash

“Yoga” Sanskritçe yuj- kökünden türemiş bir kelime; birleştirmek, bütünleştirmek anlamına geliyor. Peki, neyi birleştirmek?

Temelde üç bedenimiz var;

  • Fiziksel beden
  • Ruhsal beden
  • Zihinsel beden

Önce fiziksel ve ruhsal beden ile varız. Zihinsel beden sonradan, büyüdükçe, zamanla gelişiyor. Bu beden en hızlı olan, sürekli bir düşünceden diğerine hareket halinde… Fiziksel beden olması gerektiği zamanda/yerde yaşıyor. Ruhsal beden ise genelde ya geçmişte ya gelecekte. Ortalama insanda üçü birbirinden bağımsız ve aralarında boşluklar var. Aşağıdaki görsel bu durumu çok iyi anlatıyor, üç kişi gibi görünen bedenler aslında tek bir kişiye ait.

Yoga, işte bu birbirinden bağımsızmış gibi görünen bedenleri birleştirmek yani beden, zihin ve ruhu senkronize etmek demek. Hepsini tek bir bedende bir araya getirmek, içinde bulunduğumuz ana çekmek demek. Yoga bir yol, yöntem değil, gidecek bir yolun artık kalmaması demek.

Yoga bizi geriye, en başa, en saf halimize döndürür. Dönerken de bugüne kadar öğretilen her şeyi (öfke duymak, beklentiye girmek gibi… ) bırakarak geri dönmemizi ister. Çünkü başlangıçta zaten tüm bedenlerimiz ile senkronizeydik. Zamanla, bir şeyler öğrendikçe bedenler ayrışmaya ve kendi içinde çatışmaya başladı. Şimdi en başa dönme, tüm bedenleri birleştirme zamanı. Yoga bunu sağlar, bedenler arası boşlukları ortadan kaldırarak hepsini aynı ana getirerek birleştirir. Bu da huzur demektir.

2009 yılında bir spor dalı olduğunu düşünerek esnekliğimi arttırmak için başladığım yoganın, 2015 yılında bir felsefeden de öte, yaşam biçimi olduğunu anladığımda hayatımın tamamen değişmeye başlayacağını tahmin edemezdim. Hep değişiyor, hep daha olması gerektiği haline dönüyor ve ben böyle çok mutluyum.

İyi ki yogayla tanıştım, iyi ki hayatımda. Eğer buraya kadar okuduysanız ve yogaya ilgi duyuyorsanız tanışmak, sohbet etmek ya da biraz yoga yapmak için bana ulaşmaktan çekinmeyin.