Sadeleşme 101

Bireysel hedeflerimize ve yaşam tarzımıza bağlı olarak değişiklik gösterse de, sadeleşme sürecinin fiziksel (eşya) fazlalıklardan kurtulma aşaması her zaman düşünüldüğü gibi kolay ilerlemez. Neden sorunsuz ilerlemez, birlikte bakalım.

Başlamanın Zorluğu

Sadeleşme sürecine başlarken, nereden başlayacağınıza karar vermek zor olabilir. Fazlalıklarla dolu bir ev ya da karmaşık bir yaşam tarzı, sizi yıldırabilir. Küçük başlayın. Bir çekmece ya da bir kategori (kitaplar, giysiler vb.) ile başlamak, süreci yönetilebilir kılar. Fiziksel olan bir konu ile başlamak ve onu tamamlamak, iyi bir başlangıç hissi yaratır, başarılı olma duygusu bir adım sonrası için motive olmanızı sağlar. Bir liste yapın, hangi alanların sizi en çok rahatsız ettiğini belirleyin ve öncelik sırasına göre ilerleyin.

Duygusal Bağların Etkisi

Eşyalara, anılara ve hatta alışkanlıklara duygusal olarak bağlanmak, onlardan vazgeçmeyi zorlaştırır. Eşyaların anıları korumak için tek yol olmadığını hatırlayın. Anıları fotoğraflayabilir veya özel anılarınızı online bir günlüğe yazabilirsiniz. Kendinize her bir eşyanın hayatınızdaki gerçek değerini sorun. Gerçekten gerekli mi, yoksa sadece geçmişe olan bağlılığınız mı?

Yetersiz Zaman ve Enerji

Kabul edelim ki sadeleşme, zaman ve enerji gerektiren bir süreç. Yoğun bir yaşam tarzı, bu sürece başlamayı veya devam ettirmeyi zorlaştırabilir. Bunun için zamanı verimli kullanmak, bir ajandaya bu iş için planlama koymak, belki de haftada bir saat veya her gün belirli bir zaman dilimi koymak, gerçekleştirmeyi kolaylaştırır. Görevleri bölmek, süreci daha az yorucu hale getirebilir. Her seferinde tek bir alana odaklanın ve enerjinizin olup olmadığını sorgulamadan yapın.

Azaltırken Çoğalmak

Sadeleştirmek isteyip de sürekli yeni şeyler satın almak, ilerlemenizi engelleyebilir. Azaltmaya çalışırken, boşalan yerlerin yenileriyle dolması en son isteyeceğimiz şey olabilir. Bu nedenle, alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Gerçekten ihtiyacınız olanı satın alın ve dürtüsel alışverişten kaçının. İhtiyacınız olduğunu düşündüğünüz şeyleri bir “alışveriş listesi” yaparak, oraya ekleyin ve bunların üzerinde düşünün, gerçekten istediğiniz şey listede duruyor mu, yoksa şekil mi değiştirdi, ya da silindi mi? Yeteri kadar uzun bir süre listenizde kaldıysa satınalmayı düşünebilirsiniz.

Sadeleşme yolculuğu, sabır ve kararlılık gerektiriyor. Öncelikle kendimizi disipline ediyoruz çünkü. Zamanla bu zorlukların üstesinden geldiğimizde, daha düzenli ve huzurlu hayatımızla, başka şeyler yapmak için kendimizde yeterli motivasyonu bulacağız.  

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close